img

7 признака, че Ковид е минал през вас неусетно, без изобщо да разберете

/
/
/
4233 Views

Голям процент от случаите на Ковид-19 са хора, които изобщо не подозират, че са се срещали с вируса, камо ли, че са го преболедували и имат антитела. Затова днес решихме да ви представим 7 признака, че сте преболедували Ковид, без да разберете .

Първо уточняваме, че ако сте имали някой от споменатите по-долу симптоми, то това не означава непременно, че със сигурност сте преболедували COVID-19.

 

 

Тези признаци са събрани на база лекарски наблюдения, но и самите доктори уточняват, че въпросните симптоми могат да се дължат и на обикновена настинка или друг вирус. И все пак, ако се чудите дали вече не сте преминали през коронавируса, тези факти може да ви помогнат да разберете.

Може ли да сме преболедували коронавируса без да разберем? Да. 40% от хората нямат никакви симптоми, а друга голяма част имат много леки или пренебрежими симптоми, които могат да се сбъркат с настинка, която често се изкарва на крак.

Маска Ковид

Ето кои са признаците , че може би сте преболедували коронавируса без да разберете :

1. Имали сте “лоша настинка” – проучвания показват, че коронавирусът е циркулирал сред нас малко по-рано, отколкото се обяви официално. Това значи, че може да сме се разболяли още преди да се заговори, че има коронавирус в България. Ако сте имали по-тежка настинка със симптоми като температура и втрисане, затруднено дишане, отпадналост, болка в мускулите, загуба на вкус и обоняние, възпалено гърло, запушен нос, повръщане или диария, то е възможно да сте прекарали COVID-19.

2. Загубили сте вкус и обоняние – това е един от най-големите и разпространени симптоми на COVID-19. Обикновено обонянието се завръща след 7-10 дни. Обърнете внимание, че загубата на вкус и обоняние може да е причинена и от други състояния като грип, инфекция на синусите и алергии.

3. Косата ви е започнала да пада повече изведнъж – много хора, които са се възстановили от коронавирус, са забелязали, че косата им започва да пада повече след прекараната инефкция. Но трябва да знаем, че падането на косата се дължи и на много други фактори – като стрес, бременност, загуба на тегло или други заболявания, които не са свързани с COVID-19.

4. Задъхвате се на моменти – задъхването е един от по-често срещаните признаци на коронавируса. Не е ясно колко време след прекараната инфекция продължава, лекарите казват, че зависи от организма на всеки.

5. Имали сте упорита кашлица – тя често е суха. 43% от заразените с коронавирус имат кащлица от 14 до 21 дни след заразяването.

6. Бил си много, много изморен – това е един от най-честите симптоми на коронавируса. 53% от заразените чувстват умора до 60 дни след положителен тест. Все пак трябва да имаме предвид, че умората е симптом, който изпитваме често и заради различни обстоятелства.

7. Имали сте странни и продължителни симптоми – изследвания сочат, че 78% от хората, прекарали инфекцията са имали необичайни симптоми, които варират широко – обриви, зачервени очи, диария, повръщане. Те, разбира се, могат да се дължат и на други здравословни проблеми.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text