img

Учени установиха колко време след смъртта наистина умираме

/
/
/
606 Views

При посмъртно даряване здравите органи се вземат от починал човек и се трансплантират на тези, които се нуждаят от тях. Важно е семейството на починалия, което дава разрешение за това, да знае дали наистина е починал близкият им човек.

Доверието в лекарите помага на хората да вземат информирано решение дали да разрешат вземането на органи след смърт, констатирана от лекарите.

След спиране на кръвообращението, медицинската възможност за посмъртно донорство съществува за кратък период от време между смъртта и вземането на органи.

В същото време е широко разпространено мнението, че хората често се връщат към живот минути след официалното им обявяване за мъртви. Има сравнително малко научна информация за това колко дълго след спирането на сърцето това е необратимо.

„Разбираме, че има истории за хора, които се връщат към живота и те се разпространяват сред медицинската общност.

Така че наистина бихме искали да предоставим научни доказателства за процеса на умиране, за да разсеем възможните митове за хората “, каза Сони Данани от Изследователския институт за детски болници в Източен Онтарио, съавтор на изследването , в коментар на Gizmodo.

ПЕТ МИНУТИ И 14 ПРОЦЕНТА

От 2014 г. международна група учени събира данни за това какви признаци на живот дава човешкото тяло, след като лекарите спрат изкуственото поддържане на живота. Изследването е проведено в САЩ, Чехия и Канада. То включваше само умиращите, чиито роднини дали разрешение за посмъртно даряване на органи.

В проучването учените тестваха колко правилни са настоящите препоръки – в различни страни, след смъртта на човек, преди ваденето на органи, трябва да се изчака от 2 до 10 минути.

В това проучване не е имало нито един случай на неправилно време на смъртта. Оказва се обаче, че правата линия на кардиограмата след смъртта може да не е напълно права.

При около 14% от пациентите учените откриват моменти на електрическа активност в сърцето, които продължават не повече от няколко секунди. Тези изблици на активност продължават по-малко от четири минути и не водят до сърдечно възстановяване.

„Лекарите и семействата трябва да са наясно, че това се случва при 14%. Но те трябва да са подготвени за това, че това не означава, че човек ще се върне към живота “, каза Данани.

Учените стигнаха до заключението, че техните данни подкрепят настоящия широко разпространен стандарт на чакане в продължение на пет минути след смъртта./Zdrave.to

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text