img

Търсят се 5 000 тираджии за България. Вдигат им командировъчните и заплатите

/
/
/
429 Views

От 27 на 50 евро да се вдигнат командировъчните на международните шофьори, когато курсът се извършва от един водач (тъй начерената единична езда). Това предвиждат промени в наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които са публикувани за обществено обсъждане. Увеличението е с 85%. При двойната езда, когато курс се извършва от екипаж от двама шофьори, увеличението е над 114 на сто, или от 21 на 45 евро на ден.

Единият мотив е, че тази наредба с командировъчните за шофьорите не е променяна от далечната 2007 г. Второто основание е, че през последните години осезаемо се усеща липсата на професионални водачи, не само у нас, но и в целия ЕС. Не достигат десетки хиляди водачи на тежкотоварни автомобили. Дава се за сравнение в съседна Румъния, където минимумът на дневната ставка за командировъчни е 35 евро, като размерът му може да бъде увеличен с 2,5 пъти и да достигне до 87,5 евро. Смята се, че увеличеният размер на командировъчните на българските шофьори ще намали отражението на инфлацията от 2007 г. насам.

Промяната е по искане на бранша, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. “Настояваме за това увеличение от много време. Има вероятност, ако тази промяна не се направи, от догодина да не отговаряме на изискванията на пакета за мобилност и по-специално на евродирективата за командировъчните”, каза още той. Българските превозвачи дълго се бориха против изискването, по идея на френския президент Еманюел Макрон, на шофьорите да се плащат командировъчните, които важат в страната на пребиваване. Арабаджиев смята, че с тези 50 евро за единична езда и 45 евро за двойна ще се отговори на евродирективата, пише 24 часа.

 

Освен това превозвачите смятат, че ако не увеличат заплащането, то е възможно българските шофьори да изберат да работят за чужди превозвачи. Засега няма изтичане на български водачи към чужбина, дори към Великобритания, която страда неимоверно от липса на шофьори. Никой от нашите обаче не рискувал работата си за обезпеченост с 3-4-месечни визи за работа на Острова.

Недостигът у нас е към 4000-5000 шофьори, от общо заети реално към 40 хил.души, към 30 хил. са в международните превози, а около 10 хил. карат стоки вътре в страната. Точно този недостиг карал фирмите да не разширяват парка, те подменят старите камиони с нови, но не ги увеличават. Освен това се усещал и недостиг на камиони, ако си поръчаш сега нов, ще ти доставят след половин година, казва Арабаджиев.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text