img

Смут в Кремъл. Тежко предателство от най-близките застигна Владимир Путин

/
/
/
424 Views

Специалният представител на Кремъл по въпросите на климата Анатолий Чубайс се е оттеглил от поста и е напуснал страната заради несъгласието си с водената от президента Владимир Путин война в Украйна. За това съобщават двама източници на Bloomberg, запознати със ситуацията.

До момента това е най-високопоставеният представител на властта в Москва, който се противопоставя на Кремъл заради инвазията.

Не изпускай тези оферти:

 

66-годишният Чубайс е един от малкото реформатори на руската икономика от 90-те години, който остава част от управлението на Путин, като същевременно поддържа тесни връзки със Запада.

 

Известен като архитекта на руската приватизация от 90-те години, Чубайс е човекът, който дава на Путин първата му работа в Кремъл в средата на десетилетието и приветства идването му на власт по-късно. При управлението на Путин Чубайс заема ръководни постове в големи държавни компании, докато държавният глава не го определя за свой специален представител по въпросите на устойчивото развитие миналата година.

От началото на войната в Украйна правителството увеличава натиска върху критиците ѝ. На 16 март Путин предупреди, че ще прочисти страната си от „отрепки и предатели“, които по думите му работят тайно за интересите на САЩ и техните съюзници.

„Всички хора, и най-вече руският народ, винаги ще могат да различават патриотите от отрепките и предателите и да ги изплюят като насекомо, влезнало случайно в техните уста“, каза Путин. „Убеден съм, че това естествено и необходимо самопочистване на обществото само ще подсили нашата страна, нашата солидарност, кохезия и готовност да се изправим пред всяко предизвикателство“, допълни той.

Миналата седмица Аркадий Дворкович, който бе старши икономически съветник на Дмитрий Медведев, когато той бе президент, се оттегли от ръководството на държавния технологичен иновационен център „Сколково“, след като осъди инвазията.

Досега Дворкович, който също така е президент на Международната федерация по шах, бе един от малкото бивши високопоставени държавни представители, които са заявили позиция срещу войната.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text