img

Слави свали картите: Първо махам Гешев, имам едно име за премиер

/
/
/
12997 Views

При победа на изборите Слави Трифонов се зарича в интервю пред „Монд“, че първото нещо, което ще направи, е да отстрани от поста главен прокурор Иван Гешев. Освен това водещият заявява, че вече има предвид човек за поста на премиер.

„Той е недорасъл за поста“, коментира Трифонов по адрес на Гешев. Това разказва специалният пратеник на в.“Монд“ Жан-Батист Шастан за интервюто си с лидера на „Има такъв народ“. Разговорът е воден на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София, предава „Дневник“. Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че „Имах счупване, от което трудно се възстановявам“.
Обрат в политиката: Слави Трифонов се прицели в поста на Румен Радев

Шастан допълва още, че домакинът му е бил със „сиво-синкава кожа“, както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата. Трите основни елемента в програмата на ИТН обаче са преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване финансирането на партиите от 8 на 1 лев за всеки спечелен избирател, продължава статията в „Монд“.

 

 

И трите бяха подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниски активност и този неуспех – „Политическата класа не го хареса“ – е основният му мотив да се заеме с политика. Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във „Фейсбук“, като избягва всякакви дебати и интервюта за българските медии, обяснява „Монд“ на читателите си. „Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас“, казва той на френския репортер.

Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било „безсмислица, която беше преиначена“. За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че „те дори не знаят, че тази дума произлиза от „народ“. „Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, „можем да го сравняваме с Бепе Грило, основателят на италианското движение „Пет звезди“, с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп.

Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето – особено силно подхранван от ендемичната корупция в България – благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати“, разказва още „Монд“. Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме „Има такъв народ“ в групата на либералите „Обнови Европа“ в Европейския парламент (бел.ред. – в нея в момента членува ДПС).

В интервюто Трифонов още казва, че е за приемането на еврото, както и че „пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС„. След което уточнява, че „не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха“. Лидерът на ИТН дори се обявява за „трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави“, както и призовава „твърдо“ да се отговори на турския президент Реджеп Тайип ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ за се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро „ни дава доказателство“, че „ЕС трябва да бъде държава“, за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“. След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже „това не е приоритетна тема“. Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.
Служителка на Слави Трифонов: Той е кошмар, крещи и чупи телефони в стените

Той повтаря пред „Монд“ известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. (Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.) Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България, описва Трифонов, като допълва, че „разбира се, че има предвид едно име“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text