img

Сега вече става страшно: Китай хвърли света в ужас

/
/
/
3254 Views

Китайският президент Си Дзинпин проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Президентът Си “подчерта, че уважава действията на руското ръководство в настоящата кризисна ситуация”.

Китайският президент също разкритикува “недопустимостта на използването на нелегитимни санкции за постигане на егоистичните цели на отделните страни”.

 

Пекин счита, че причината за конфликта е желанието на НАТО и САЩ за експанзия на изток, което застрашава сигурността на Русия. Въпреки това Китай води балансирана политика и счита, че дипломацията е най-доброто решение.

“Русия и Украйна да решат проблема чрез преговори” заяви китайският ръководител на Путин.

Си повтори, че Китай защитава суверенитета и териториалната цялост на всички държави и ще спазва последователно целите и принципите на Устава на ООН. Китайският президент не уточни дали инвазията на Русия в Украйна противоречи на тези принципи.

Президентът на Русия подчерта, че Съединените щати и НАТО дълго време са игнорирали законните опасения за сигурността на Русия, многократно са отхвърляли ангажиментите си и продължават да струпват войски на изток, което поставя Русия в неизгодна позиция.

Китайският президент призова всички страни напълно да се откажат от мисленето застинало в Студената война.

По думите му световните сили трябва да придават значение на законните опасения за сигурността на другия и да се стремят към диалог и преговори.

Путин отговори, че Русия е готова да води преговори на високо ниво с Украйна.

По време на телефонния им разговор Си още веднъж изрази благодарността си към Путин, че дойде в Китай, за да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Путин бе един от малкото световни лидери, които посетиха лично игрите в Пекин, след като политическия елит на Запада реши да бойкотира олимпиадата в Китай.

1 Comments

  1. Вие там ли бяхте на този разговор за да знаете какво са си казалии какво са се разбрали…Дрън, дрън мяу…Какво вие си съчитаете и съчините това пишете като луди…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text