img

Ръкавиците паднаха: Ердоган току-що нанесе жесток удар на Русия, Путин е бесен

/
/
/
1457 Views

Турция ще затвори проливите Босфора и Дарданелите за руски кораби. Това става ясно от думите на турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който заяви пред CNN Turk, че държавата ще действа в съответствие с Конвенцията от Монтрьо.

„При тези условия ще приложим споразумението от Монтрьо. Член 19 е доста ясен. В началото това беше руска атака и ние я оценихме с експерти, войници и адвокати. Сега това се превърна във война“, коментира Чавушоглу, цитиран от „Хюриет“.

Твърденията, че Турция не участва в санкциите, не са верни, добави той.

 

„Ако военен кораб се връща в собственото си пристанище, тогава се прави изключение“, обясни турският външен министър.

„Направихме нашите изявления; те са много ясни. Казахме, че не приемаме атаките на Русия. Позицията на Турция е много ясна. Нашата цел е да подкрепяме диалога“, добави Чавушоглу.

Министърът подчерта пред CNN Turk и че е изключително доволен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за преговори.

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text