img

Русия представи новият Калашников на света

/
/
/
1323 Views

С новият автомат АК-19, използващ патрони по стандарт на НАТО (5,56х45 мм), стрелецът се уморява по-малко поради ниското тегло на оръжието, каза за РИА Новости Владимир Онокой, началник на дирекцията за военно-техническо сътрудничество на „Калашников“.

Както компанията информира по-рано, новото леко стрелково оръжие ще бъде представено за първи път в чужбина на изложението IDEX-2021, което ще се проведе в Абу Даби на 21-25 февруари. Вече са получени няколко заявления от чуждестранни клиенти за AK-19. Автоматът е базиран на автомата АК-12, който вече е на въоръжение в руската армия.

„Настоящият дизайн на AK-12 даде възможност да се осигури минимално възможно тегло, като същевременно се запази необходимата здравина и надеждност. Обикновено автоматите с модерно допълнително оборудване са доста тежки, стрелецът се уморява по-бързо, но с AK- 19 няма такова усещане „, каза Онокой.

Той отбеляза, че това не е първото автоматично стрелково оръжие на концерна за боеприпасите на НАТО, предложено на международния пазар. „Първият опит за създаване на автомат“ Калашников “ с патрони по стандарта на НАТО се състоя в началото на 90-те години. Автомати АК-101 и АК-102 бяха създадени за нови пазари.

Процесът не беше лесен – за тестване бяха необходими чужди патрони, които не бяха лесно за получаване по това време. Такива автомати са доставени в редица страни“, – каза представителят на концерна.

Онокой отбеляза, че заявки да купуване на АК-19 започнаха да постъпват още преди приемането на основната версия на АК-12 за руските въоръжени сили .

„Следователно беше необходимо разработването на експортна версия и беше възможно да се въведат елементи, които се появиха в резултат на мащабна военна операция на АК-12: нов, лек и ергономичен регулируем приклад, нов диоптричен мерник, бързо свалящ се шумозаглушител „, отбеляза специалистът.

Той добави, че патронът на НАТО калибър 5,56х45 мм и руският патрон 5,45х39 мм, които се използват в основната версия на щурмовата пушка АК-12, са много сходни по характеристики.

„Основният фактор при избора на патрон е икономически и логистичен, тъй като, независимо колко добър е автоматът, армията няма да премине към нов боеприпас заради самата проба“, добави представител на компанията.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text