img

Русия към България: Спрете вандализма и защитете паметниците на съветските воини

/
/
/
312 Views

Във връзка с оскверняването на съветски паметници в София Русия призовава българското ръководство да предприеме мерки за защита на паметниците.

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

Тя отбеляза, че на фона на антируската истерия, провокирана от Запада, през София преминава вълна от оскверняване на съветски военни паметници. „Паметникът на Съветската армия и масовият гроб в квартал „Лозенец“ са обект на нови вандалски нападения“, посочи Захарова.

„Дълбоко възмутени сме от подигравката с паметта на съветските войници, които дадоха живота си, за да спасят Европа от нацизма. От съществено значение е компетентните български органи да проведат пълно разследване и да изправят пред съда замесените в тези злодеяния. Още веднъж призоваваме българското ръководство да предприеме изчерпателни мерки за засилване на защитата на паметниците в съответствие със съществуващата двустранна правна рамка“, се подчертава в коментара на Захарова.

„Трябва да надделее разумният, цивилизован подход“, подчерта говорителката на руското външно министерство. „Политическата конюнктура не може да бъде оправдание за посегателства срещу паметниците от общата история на нашите страни, на нашите братски народи.“/БТА

Източник: Dnes.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text