img

Проф. Кантарджиев предупреди за голяма опасност след отпадане на ограниченията от 1 април:

/
/
/
312 Views

Припомняме, че миналата седмица правителството окончателно взе решение да не се удължава извънредната епидемична обстановка, считано от началото на следващия месец. Това автоматично означава и отпадане на много от ограниченията .

Какви рискове крие това обаче? Говори проф. Тодор Кантарджиев : 

В ефира на БНТ проф.Кантарджиев коментира отпадането на ограниченията от 1 април и какво трябва да се случи със закупените ваксини и тестове. Припомняме, че правителството взе решение да не се удължава извънредната епидемична обстановка, считано от началото на следващия месец.

„Както отдавна обявихме, със затоплянето и случаите намаляват. Тези, които са в болница, са три-черти пъти по-малко. Омикрон не е така опасен. По-разпространен е, но по-малко влизат в болница“, обясни той.

Какво предстои с отпадането на ограниченията проф. Тодор Кантарджиев коментира така:

От 1 април спира финансирането на първа линия. Ще следва едно неглижиране на грипа, а той е опасен, както виждате колко много области са с висока заболеваемост.

Лично моето мнение трябва министърът да излезе на пресконференция и да каже какво ще се прави след 1 април.

По мое мнение трябва да останат маските в градския транспорт, да спазваме лична хигиена, културният човек си мие ръцете по 12 пъти на ден. В близките дни нещата ще бъдат под контрол и ще придобият един европейски вид, след промяната в закона.

За закупените ваксини и тестове за учениците професорът коментира:

„Трябва да има нови ваксини и с появата на нова мутация да има нова ваксина.

С тестовете, които са закупени за учениците да тестваме украинците, които идват и да бъдат предоставени за масови мероприятия.

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен.

С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора, каза още той.

Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците „на първа линия“ и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text