img

Проф. Витанов: Помните ли думите на ген. Мутафчийски?! Още по-лошо ще стане!

/
/
/
459 Views

Проф. Николай Витанов очерта вероятния сценарий за бъдещото развитие на пандемията у нас – и той никак не е цветущ. Ето какво точно заяви математикът по бТВ:

„Миналата година един човек от Щаба забеляза, че вирусът си има помощник и го каза.

Забеляза се, че 25 % от хората ще са стриктни и ще спазват мерките, видя се, че има и други 25 %, които няма да го правят и миналата година точно от април започна изпълването на главите на тия 25 %, които няма да следват препоръките, че всичко, което е конспирация по отношение на вируса, това нещо не беше предотвратено и ето я сега реалността. Това заяви математикът от бившия оперативен щаб проф. Николай Витанов по bTV.

 

И допълни, че Националният оперативен щаб не е излъгал никого.

„Помните ли интервюто на ген. Мутафчийски пред Бенатова, тези, които твърдяха, че вирусът е безопасен, са помагачите и гледайте вече стигнахме 20 хиляди. Това е засега изявлението ми, “ допълни той.

„Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

В предаването той направи и подробна прогнозата с 14 дневна заболеваемост за 24 септември: Положението е съгласно плана на Министерството на здравеопазване. На картата се вижда тревожната статистика, слава богу Търговище излезе от ниво 4-ри. Но още се колебае – на границата е, обясни проф. Витанов.

Единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

карта червени зони

„Репродуктивното число е 0.93 тоест от 100 човека след заразата, го хващат 93. Вторичен пик ще има, сега ще поговоря за него, но преди това и другите карти. Най-големите области в България са Пловдив и София град. Само те са, които ни държат, те паднат ли, става много лошо, прогнозира математикът.

Има голям процент на скрита заболеваемост. Скритата заболеваемост бива два вида: Миналата година тя беше заболеваемост на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен хора със симптоми, които не са регистрирани.

ковид групи

По възрастови групи: до средата на август и оттам до сега процентът започва да намалява, а удря предимно млади хора.

Или имаме млади хора заразени, които не се регистрират. Ефектите от това ще се видят.

Витанов диаграма

Относно септемврийския пик според него максималните стойности ще се наблюдават в средата на септември. Има фактори, които натискат тази крива надолу, има и такива, които я вдигат нагоре. Нормално е да очакваме, че вълната ще намалява, след като приключи отпускарския сезон, освен това имаме мерки и т.н.

Витанов схема

Ако се спазват, това означава, че ще спада. Но времето се разваля, хората тръгват на работа и учениците тръгват на училище. Тогава би могло да се очаква, че ако мерките се спазват ще има някакъв вторичен пик.

По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ тогава може би ще е между 2-2,20.

Октомври месец, ако се спазват мерките има вариант да се вдигне пик, но това не е най-лошия вариант, той е ако се застъпят първичния и вторичния пик. Колкото по-голямо е разстоянието между двата пика, толкова по-добре.

Относно заплахите и постоянния негативен „хейт“, професорът обясни: Заплахите, които ми отправят, не ме е страх, не съм подавал сигнали, ако компетентните органи искат да ги видят да отворят моята страница и да видят какво се пише.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text