img

Проф. Витанов: Мутафчийски бе храбър шеф на НОЩ, защото направи точно това!

/
/
/
321 Views

Математикът проф. Николай Витанов пусна традиционната си вече информация за разпространението на коронавируса.

Ето какво се случва на 1 февруари с ковид вълната у нас, според експерта:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 01 февруари 2022

0. Започна решителната седмица, втората от царстването на Омикрона. В нея той трябва да достигне пика си. Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре. Хайде малко напомняне, че юрдечетата непрекъснато забравят: Какво е пик на вълната?

Винаги съм казвал, че пикът не е свързан с момент, а с интервал от времето. Интервал, интервал, интервал. Това означава, че като влезете в областта около пика стоите там някакво време.

Какво става през това време? Стават трите пречупвания на трендовете: пречупване на тренда на регистрираните нови случаи, пречупване на тренда на растеж на заетите болнични легла и пречупване на тренда на смъртността. Като стане това, сте излезли от пика и сте тръгнали надолу.

1. Какво ви казах за пика на тази вълна през ноември (в началото на месеца, когато всички ви плашеха и след това продължиха да ви плашат със страшния Омикрон). Казах, че след като се появи, му трябват 4 седмици, за да стане доминантен и след това ще царува три седмици. Тия три седмици са околопиковата област, за която ви пиша по-горе.

Това казах, нали. Казах и, че ако не дойде до Никулден, проблемите ни с него ще са през 2022. Какво казах за пика в началото на ноември. Че ще е в средата на февруари, нали така. Аз никога не се отмятам от това, което съм казал и не меня прогнозите си през 5 минути. Така, свързваме двете неща – трите пречупвания и трите седмици царуване.

Как става: седмица първа – растеж към пика. Седмица втора, достигане на околопиковата област и пречупване на тренда на растеж на новите случаи. Седмица трета: пречупване на тренда на растеж на заетостта на леглата и към края на седмицата (може и в началота на четвъртата седмица): пречупване на тренда на смъртността.

2. Да видим сега. Седмица първа (миналата): растеж към максимланата стойност на регистрираните нови случаи. Седмица втора (тая): достигане на пиковите стойности и пречупване на тренда.

Седмица трета (следващата, до средата на февруари): пречупване на тренда на заетост на болничните легла. Към края на тази трета седмица и в началото на следващата – пречупване на тренда на смъртността. През втората половина на февруари очаквах да излезем от пика и да тръгнем надолу – нали така беше.

3. На основата на горните разчети и на основата на опита от другите вълни бе съставен план, в който на българската социална система бе зададена следната траектория в огромното фазово пространство на състоянията и. Зададената траектория я знаета отдавна: да няма суперпожар, да няма препълнени болници и да няма тотален локдаун. Нали така.

В плана има мерки, които да осигурят движението по тази траектория и преминаването през вълната. Понеже все се забравя: поне при Витанов се отчита, че част от българския народ е доста инатеста и другата част на българския народ трябва да я носи на гърба си през тази криза.

4. Да видим какво става със зададената траектория. Цел първа: да няма суперпожар. Няма суперпожар, вирусът е добре спънат, не може дори да достигне контролното число от 15 000 регистрирани нови случаи на ден. Защо е така? Никой не ви обясни това, нали така. Освен Витанов, който каза:

Пожарът гори неравномерно и имаме див късмет. Защото ще прегори на някои места, преди да се разгори на други. И с подходящ контрол на тази ситуация няма да има суперпожар. Нали това ви писах?

Напомням ви това, защото чета с умиление как юрдечетата крякат, та се късат. Защо крякат? Ясно е – ако системата премине през тази най-висока вълна по зададената и обявена предварително траектория, трудно ще се говори с Витанов. Пак пиша – хората, които са постигали това на практика са цяло, число, което не е естествено.

По-натам. Базовото репродуктивно число днес е 1.12. Под 1.3 е, което показва, че Омикронът е спънат добре и кръвта му тече. Няма суперпожар.

5. Втори елемент на зададената траектория: да няма препълване на болниците. Няма препълване на болниците. Знаете, че етап 4 на плана се активира при достигане на 80% заетост на интензивните легла по региони. Няма 80% заетост на текущите разкрити легла, нито на интензивните, нито на неинтензивните. Системата върви по зададената трактория.

Има резерви, защото могат да се разкрият още легла. Където изникне проблем с леглата, той се решава бързо.

6. Трети елемент на зададената траектория: да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Има локални мерки, които пускат достатъчно кръв на Омикрона и не му позволяват да запали суперпожара.

Пиша ви го аз и вие си мислите, че е лесно. Но я се опитайте да го направите. Никак не е просто – трябват съвместни усилия на голяма част от системата. Която трябва да носи на гърба си и другата – инатестата част от системата.

7. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.

Тук нещата са стабилни и такива ще останат през следващите няколко дни. Подготвих ви психически, че картата ще почервенее, което и стана. Сега ще постои така. Омикронът не се е развихрил в Регион 3 (само във Варна имат по-големи проблеми там), тъй, че този регион ще постои още някой ден с жълт цвят.

Интересното е, че вероятността изобщо да не влезе в червената зона, расте. Да видим. Ако Омикронът не успее да стигне 15 000 случая на ден, Регион 3 може изобщо да не влезе в червената зона.

8. Смъртността – зададено контролно число – 1% от регистрираните случаи с тенденция към намаляване. Кога – от средата на месеца натам. Можеше ли да е по-малко? Да можеше. Защо не е ? Обяснение на Витанов – ниска степен на ваксинация, неспазване на мерките. Кирил Ананиев бе храбър министър на здравеопазването. Мутафчийски бе храбър шеф на НОЩ. Наложиха локдаун, смъртността беше ниска.

Не забравяйте как бяха оплюти. Тогава бе избрано да си живеем, ако ще смъртността да е висока. Нали така беше? Недейте да ревете сега. Изборът бе направен тогава. Тогава ви казах: стоим пред вратата в долната част на стълбата. На горната част на стълбата има друга врата на която пише нещо, свързано с високата смъртност.

Не се обръщайте и не тръгвайте нагоре по стълбата. И се явиха гурута и обърнаха народа да тръгне към горната врата на стълбата. Тях питайте, защо смъртността е висока. Моята прогноза по въпроса ви е ясна: Ще надминем 33 500 регистриране смъртни случая. Ще надминем 1 милион регистрирани случаи на заразени.

Доста отдавна съм го казал това. Време е юрдечетата да се сетят, че и те можели да го кажат. Но когато го казах, крякаха, че съм луд, че броя трупове и тъй нататък. Ще видим. И не забравяйте основните думи от тази прогноза: ЩЕ НАДМИНЕМ.

9. Ще кажете, че се ядосвам. Ядосвам се, да – можехме да минем през тази пандемия по съвсем друг начин. Но каквото – такова. Това е засега. Желая здраве и успехи.

Пазете се през следващите две седмици и нека вирусът да ви заобикаля. Помнете – и вие участвате в направляването на огромната социална система – всеки един от вас. Засега се справяме отлично – минаваме през най-високата вълна без тотален локдаун по предварително зададена и обезпечена с план и мерки траектория. И днес може да кажем на Омикрона:
What’s up, doc?

Да държим така курса. И Омикронът ще грохне пред очите ви.

Салютиран от мощното крякане на милите ми юрдечета.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text