img

Помните ли премиера на България Андрей Луканов? Ето как живее неговото семейството 21 години след бруталния му разстрел

/
/
/
998 Views

На 2 октомври 1996 година бившият премиер на Република България Андрей Карлович Луканов е застрелян с четири куршума пред собствения му дом на улица „Латинка“ №15 в София.

Три от куршумите се забиват в гърба му, един попада в дясното му слепоочие. Покушението става сутринта – около 9:00 часа. Луканов излязъл от дома си и се качил в автомобила си, марка Пежо. Сетил се обаче, че нещо забравил и се върнал. Успял да звънне по домофона. Когато обаче съпругата му Лили отворила той лежал бездиханен в локва кръв. Първоначално възрастна жена съобщава, че е забелязала да се навърта съмнителен клошар.

По-късно дрехите на клошаря били намерени захвърлени зад радиатор, в намираща се наблизо кооперация.

Други хора пък съобщават, че са забелязали мъж с вехти дрехи, но нови маратонки. Днес роднините и близките на Луканов живеят на ръба на нищетата

Семейството на бившия премиер е обидено от отношението на държавата по случая с убийството му. Те не могат да разберат как няма осъдени виновници за атентата. По-лошо – останали са без всякаква надежда, че ще дочакат справедлива присъда.

Предпочитат да странят от светския шум и суета и водят всекидневна борба за оцеляване, както много други български семейства.

А ето и какво се случи с делото по убийството.

Разследващите по делото стигнаха до двама украинци, но след разпити те са пуснати. Родните власти обаче задържаха техен съгражданин – Алексей Кичатов, който живеел у нас.

Следват светкавични арести на още няколко души – шефа на Колонел Ангел Василев, шофьора му Юрий Ленев, племенника на Василев Георги Георгиев –Гопето, както и Александър Русов, сочен за физическия убиец на Луканов.

Кичатов и Русов уж правят пълни самопризнания, но по време на процеса става ясно, че те са изтръгнати с нечовешки изтезания. Това минира делото, но в края на ноември 2003 г. са осъдени петима, като Василев е сочен за поръчител и е осъден на доживотен затвор.

Три години по-късно апелативният съд отменя доживотните присъди и оправдава петимата изцяло.

През 2007 г. ВКС потвърждава изцяло решението на САС.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text