img

Новото правителство: Всички детски градини ще са безплатни

/
/
/
393 Views

Радостна новина! Всички държавни детски градини и ясли ще бъдат безплатни, ако се състави правителство от четирите партии.

 

 

Това каза в предаването „Лице в лице“ Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ във връзка с преговорите между „Продължаваме промяната“ БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Дамата е изключително популярна в социалните мрежи като „Летящата козила Ерато“.

Тя допълни, че са повдигнали въпроса, че все пак това не решава проблема с недостига на места, който обаче генерално е проблем на София.

 

„Огромна част от тези деца, за които няма място, са на територията на София.

От Софийска община ни казват, че пари няма. Господин Василев подчерта, че при разговор със Софийска община има едни 70 млн. и се губим по трасето има ли пари, няма ли пари. Проблемът е на регионално ниво и е бил поддържан на регионално ниво дълго време“, каза тя.

Кооперативите са една от алтернативните форми, която може да се използва, допълни Белобрадова и даде за пример Германия, където една гледачка гледа 4 до 5 деца в собствено жилище.

„Това са едни алтернативни форми, които биха могли много бързо да помогнат на много родители да намерят места за своите деца. Въпросът е до каква степен държавата ще се задейства бързо и кога държавата ще започне да отпуска ваучери за родителите, чиито деца са на частна детска градина“, допълни Белобрадова.

На въпроса има ли пари държавата за безплатни детски градини и ясли тя отговори, че в момента разговорите се водят на тема принципи, по които ще работят, и няма как в рамките на 4 часа някой да успее да калкулира тези разходи.

Във връзка с пенсиите Елисавета Белобрадова заяви, че са постигнали съгласие, че те няма да падат под размера на плюс тази 120 лв. помощ, а има и случаи, в които ще получават и повече в зависимост от индексирането на пенсиите.

„Беше предвидена една помощ от 120 лв. до края на годината и после влиза индексирането на пенсиите с 1,35 и това трябва да завиши пенсиите. В края на декември трябваше да отпадне тази социална помощ и да влезе в сила увеличаването на пенсиите, но щяха да се получат известни луфтове, разликата са тези 120 лв. и щеше да стане проблем“.

Във връзка с предложението да отпадне ТЕЛК, Белобрадова обясни, че са предложили да се въведе европейска система, която класифицира хората по техните умения, тъй като ТЕЛК ги класифицира по техните неумения.

Европейската система класифицира функционалността на човека – какво може да прави, къде са му уменията и след това той да може да се включи на трудовия пазар. Ако не помогнем на хората с увреждания да се включат в трудовия процес, ние не сме си свършили работата, допълни Белобрадова.

Основният проблем в социалната политика според нея е, че почти всичко е само на хартия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text