img

Москва заплаши Швеция и Финландия

/
/
/
394 Views

Възможното приемане на Швеция и Финландия в НАТО ще предизвика ответни стъпки в Русия. Това заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

„Всички страни от ОССЕ в техния национален капацитет, включително Финландия и Швеция, потвърдиха отново принципа, че сигурността на някои държави не трябва да се изгражда за сметка на сигурността на други страни. Очевидно е, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, което е преди всичко един военен блок, би имал сериозни военни и политически последици, които биха наложили страната ни да предприеме реципрочни стъпки“, каза Захарова на брифинг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано обяви, че е поканил Финландия и Швеция, които не са членове на организацията, да участват във виртуалната извънредна среща на върха на Алианса в петък относно ситуацията около Украйна.

Финландският премиер Санна Марин заяви на парламентарно заседание, че страната е готова да кандидатства за членство в НАТО, ако възникне въпрос за нейната национална сигурност.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text