img

Министър Златанов обяви за въведеждането на локдаун и вечерен час в България

/
/
/
749 Views

Ако се стигне дотам, болниците у нас да нямат легла, има вероятност да изпращаме COVID болните в Гърция и Румъния. Може да се стигне до вечерен час за възрастните хора и онези, които нямат зелен сертификат. Това обяви в ефира на Нова телевизия зам.-здравният министър д-р Александър Златанов. Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун.

Вече имаме почти над 600 в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 за интензивни грижи. Към момента според необходимостите поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти. Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности.

 

 

Той каза, че се обмисля да се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат. При новия план за връщането на децата от 1-и до 4-и клас в училище от следващата седмица – учителите и в момента са задължени за зелен сертификат, за да им преподават. След това ще стане и за децата от по-горните класове.

 

За закупуването на тестове за децата ще се търси най-евтиния и най-удобния вариант, може да се поръчат и от повече от една фирма, каза зам.-министърът. Така той отговори на бившия здравен министър Костадин Ангелов, който пусна във фейсбук профила си получен от него сигнал, че определена фирма ще спечели поръчката. Комисия от 14 души избира, това не е възможно, крадецът вика дръжте крадеца, възмути се Златанов.

Депутатите от следващия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат, сподели личното си мнение зам.-министър Златанов. Не сме мислили за такава мярка, но по всички правила, личното ми мнение те задължително трябва да имат такъв сертификат, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място, обясни той. След като се въвеждат мерки, които са еднакви за всички в страната, трябва да важат и за тях, допълни Златанов.

Според него с въвеждането на зеления сертификат скритата заболеваемост е излязла наяве, защото се правят много тестове. Надявам се да имаме по-дълъг период, при който ще стигнем критичните легла, обясни зам.-министърът.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text