img

Любо Нейков печели по 300 бона на месец, кариерата му започва с мутрите в нощните клубове на София

/
/
/
868 Views

На 7 февруари той става на 50 години и от позицията на половин век, който оставя зад гърба си, отсякъл, че занапред не иска

 

 

Огромна пропаст се е отворила между Любо Нейков и бившия му шеф Слави Трифонов точно когато двамата са били на път да започнат да работят отново заедно цели 15 години след като се разделиха и актьорът създаде собствена продуцентска компания. Звездата от „Комиците” е бил готов да удари едно рамо на телевизията на Дългия. Политическото фиаско на шоумена от Учиндол обаче го отказало завинаги от тези планове.

„Слави е минало!”, категоричен бил Любо Нейков. На 7 февруари той става на 50 години и от позицията на половин век, който оставя зад гърба си, отсякъл, че занапред не иска да има нищо общо с нито един политик, още по-малко – с Трифонов.

 

 

„Политиците не заслужават нашето отношение, независимо какво е то – позитивно, негативно или неутрално. Няма да коментирам изобщо, докато не чуя те да започнат да говорят за култура. То е написано: „По делата ще ги познаете“. В исторически план делата са останали единствено и само в културните пластове”, обяснява Нейков в интервю, дадено малко преди Нова година.

 

В артистичните среди се говори, че той бил крайно разочарован от Слави и бившите си колеги от неговата фирма, които не си мръднали пръста в помощ на артистичните гилдии, макар че вече от месеци се кичат с титлата „депутат”. Съвсем доскоро едрият актьор е бил готов отново да работи с Трифонов в неговата телевизия 7/8 ТВ. Преди около година самият той разкри плановете си да прави там шоу, подобно на „Комиците”, което снима за Би Ти Ви. След мощния провал на учиндолеца като политик и огромното обществено разочарование от него, което на последните избори го превърна от първа в пета политическа сила в страната ни, Нейков окончателно се отказал от плановете да се занимава с него. Иначе Слави имал огромно желание да работят заедно. Самият той призна преди време, че е предлагал на Любо и съдружника му Евтим Милошев да му станат съдружници в телевизията. Те обаче го отрязали.

 

На прага на своя юбилей Нейков има всички основания да бъде доволен от себе си. Той е един от най-успешните актьори и продуценти у нас, има здраво семейство, дъщеря, която скоро ще навърши 11 години и учи в едно от най-добрите училища в страната, хората го обичат, а предаванията, които прави, се радват на висок рейтинг, съответно – носят добри приходи. Говори се, че звездата прибира средно по 300 бона на месец, благодарение на своите проекти. Като продуцент в момента той заедно с Милошев стои зад три от продукциите, които предстои да гледаме в национален ефир през пролетта. Две от тях са в Би Ти Ви – риалитито „Сървайвър” и сериала „Татковци”. За Нова телевизия пък двамата колеги снимат новия сериал „Лъжите в нас”. Отделно от това Нейков не се отказва от работата си като театрален актьор, макар че тя не му носи кой знае какви приходи. Говори се, че приема ангажименти по-скоро за удоволствие и заради тръпката от живите срещи с публиката. Наскоро влезе в малка роля в „Хамлет” от Шекспир под режисурата на младия си колега Ованес Торосян. „Мога да кажа, че се влагам еднакво и в „ниския“, и в „средния“, и в т. нар. „висок“ театър. За мен никога този въпрос не е седял – за мен винаги е било театър”, обяснява актьорът. И подчертава, че не дели ролите на малки и големи – на всяка гледа еднакво сериозно.

 

Как започва кариерата му? Любо Нейков е роден в Червен бряг и роднините му едва ли са очаквали от него кой знае какви успехи в театъра, камо ли пък в телевизията, предвид скромните възможности, които малкият град дава за развитие в тази област. Той завършва техникум по електротехника. Когато обаче го приемат да учи „Кукли” в НАТФИЗ, проявява не само артистичния, но и предприемаческия си талант. Организира силна група актьори, с които започва да прави шоупрограми в нощните заведения на София. Действието се развива пред 90-те години на миналия век – мутренското време. Борците харесват смешките на прохождащия в професията актьор и започват да го канят все по-често да ги забавлява. С него работят бъдещите звезди на комедийната сцена – Виктор Калев, Димитър Рачков, Кръстю Лафазанов, Краси Радков, Ненчо Илчев.

 

„Оттам излязоха много образи, които по-късно се развиха в комедийните предавания. Любо беше инициатор на всичко, покрай него се появиха и Митко, и Краси. Той е основата на събирането на тези ярки комедийни образи, с които ги познавате от телевизията”, разказа Ненчо Илчев преди време в интервю за „Уикенд”. Представленията на тази група се играят след полунощ. „Хората, които си позволяваха такова забавление, бяха мутрите. Те по онова време движеха всичко, канеха първите фолк звезди и първите комедианти. Страшно беше! С всичко се справяхме, благодарение на чувството си за хумор”, спомня си още Илчев. Години след тези нощни представления той ще влезе в предаването на Нейков „Комиците”, а после – и в продуцирания от него сериал „Столичани в повече”, който се смята за най-успешния сериал в страната ни.

 

В края на 90-те започва флиртът на Любо с телевизията, а в основата му е Слави Трифонов. Едрият актьор влиза в предаването на Дългия „Хъшове” по тогавашната телевизия „7 дни”, а по-късно – и в „Шоуто на Слави” по Би Ти Ви. Той бързо се превръща в звезда, но това не му е достатъчно. Заедно със сценариста на Трифонов – Евтим Милошев, имат далеч по-големи амбиции, а както по-късно се оказва – и възможности, от това да се занимават със скечове. Отделят се от Дългия и създават собствена компания – „Дрийм Тийм Продакшънс”. Това става през 2006 г. Двамата съдружници създават „екип-мечта”, както си пожелават с името на компанията си, и с него започват да сбъдват мечтите си. Година след като регистрират фирмата си правят емблематичното си шоу „Комиците”, в което канят някои от колегите, с които някога са обикаляли нощните клубове на София, играли са по театралните сцени или при Слави.

 

Сред тях са Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов и др. Същата година измъкват от ръцете на Трифонов риалити шоуто „Сървайвър” и стават негови продуценти. Самият Слави се изказва по темата доста остро в своя автобиография. „Тяхно право беше да се отделят. Право и на телевизията е да ги изберат. Етиката и моралът обаче са други неща. Не беше коректно“, смята той.

Коректно или не, Любо Нейков и Евтим Милошев до ден днешен са продуценти на „Сървайвър”, а съвсем скоро предстои излъчването на шестия сезон на продукцията. В същото време двамата правят в продължение на няколко години политическото шоу „Нека говорят” на Би Ти Ви, където взимат като първи водещ друг от хората на Трифонов – Росен Петров. С него късат отношенията си в момента, в който решава да влезе в политиката, както след време ще стане и със Слави. „Дрийм тийм” създават някои от най-успешните сериали у нас – комедията „Столичани в повече” в Би Ти Ви, драмата „Откраднат живот” в Нова тв и считания за най-добър криминален сериал, създаван някога у нас – „Дяволското гърло”. В момента компанията им работи по комедията „Татковци” на Би Ти Ви и новата продукция на Нова „Лъжите в нас”, а за БНТ направи детския сериал „Румбата, аз и Роналдо”. Така че Нейков поне за момента няма от какво да се оплаче в професионален план.

В личния му живот нещата като че ли също вървят доста добре, макар че не винаги е било така. Известна е драмата му от преди години с журналистката Генка Шикерова. Когато започва аферата си с нея, Нейков вече е женен за съпругата си Гинка, с която е до днес. Двамата се запознават в края на 90-те в Червен бряг. Не след дълго се женят, но с години нямат деца. Налага се да опитат ин витро оплождане. Гинка забременява, но губи детето. Самата тя също едва не умира.

 

„Препоръчаха ми лекаря, който е помогнал на много хора, но се случи така, че на мен не помогна”, разказва много по-късно Нейков. Вероятно това, че нямат деца, е оказало отражение върху отношенията в семейството му и е допринесло да погледне встрани. В живота му се появява Генка Шикерова – млада, умна, амбициозна и успешна. Тя се влюбва лудо в актьора, той също се увлича по нея, но не достатъчно, за да напусне жена си. След време двойката се разделя, а Гинка прощава изневярата на Нейков.

Съдбата им поднася най-големия си подарък – дъщеря им Ани. Момичето се ражда на 20 февруари 2011 г. Днес то е бащина гордост. Учи в едно от най-скъпите частни училища у нас, в което таксата е 10 хиляди лева на година, като отделно се плащат допълнителните занимания. Затова пък детето говори отличен френски език, с което буди възхищението на цялата рода. Актьорът се гордее и с племенницата си, която осиновява след смъртта на брат си Цветан, който си отива от инфаркт на 44-годишна възраст през 2013-а. Момичето е акушерка в столичния „Майчин дом”, писа Уикенд.

 

При всички успехи, които Нейков има в кариерата си, неговото най-голямо щастие до ден днешен е семейството. Затова се очаква да отпразнува юбилея си, заобиколен от най-близките. Но няма да пропусне да почерпи и колегите си – своя „екип-мечта”, с който работи от години и е превърнал в свое второ семейство.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text