img

Колко зависима е България от руския газ

/
/
/
354 Views

След нахлуването в Украйна от руски сили, Европа е изложена на риск да изпадне в енергийна криза, предизвикана от голяма част от зависимостта на континента от руския газ, който пристига по тръбопроводи. Втечненият природен газ, който може да пътува на дълги разстояния на товарни кораби, преди да бъде регазифициран, може да бъде потенциално решение, ако възникне подобна криза, но може да бъде труден за получаване и прилагане. Основни производители са САЩ, Катар и Нигерия.

Данните на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество на енергийните регулатори показват кои държави биха били най-застрашени в случай на замразяване на руския газ или ембарго. Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова са 100% зависи от руския газ. Финландия е 94%, а Латвия – 93%, сочи анализ на Statista.com. Сърбия е 89%, а България е 77% зависима от руския газ. Веднага след нас се нарежда Германия с 49% и Италия с 46%. Португалия и Франция са съответно 40% и 24% зависими от руската суровина. Напълно независими са Ирландия и Украйна.

Великобритания е в по-различна позиция. Тя черпи половината от доставките на газ от вътрешни източници и внася предимно от Норвегия, а също и от Катар. Испания също не е в списъка на основните клиенти на Русия, като най-големите търговски партньори на страната са Алжир и САЩ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text