img

Кирил Петков: Русия е малка и незначителна, прилича на бензиностанция с ракети (ВИДЕО)

/
/
/
1166 Views

„ЕС излиза с общи действия, които включват общи мерки. Разговорите колко да са сериозни продължават и днес. Русия не се интересува от действията на Европа, но всяка агресия трябва да има цена“.

Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той заяви, че България подкрепя всички мнения и няма никакъв начин да се делим от групата и да имаме по-уклончиво мнение

„Тези санкции трябва да нанесат болка върху тези, от които зависи, по начин, по който може да повлияе на техните решения. Има нещо, което Путин не осъзнава – ние вече живеем в много глобален свят. Светът е свързан и не може да си ограничиш свързаността с най-големия пазар в света“, подчерта Петков.

По думите му с тези мерки ЕС иска да покаже, че не може да стои безучастно. „България вчера зае позиция, че като партньор на ЕС и НАТО излиза заедно с тях. Никой не очакваше толкова бърза и масирана атака с жертви в Украйна. Една трета от украинската армия вече е унищожена, има взривове в цяла та страна“, допълни той.

„Ако погледнете на картата, ще видите, че Русия не е една кой знае колко голяма държава. Това е една държава, която има само газ, петрол и оръжия. Русия е една бензиностанция с ракети“, каза още Петков.

„Никой от европейските страни не се страхува от мигрантската вълна, която ще дойде от Украйна към Европа. Това не е бежанската вълна, с която сме свикнали. Това са едни европейци, на които току-що са им взривили летището, това са програмисти, които искат да има интернет, за да работят. И ние, и всички други страни сме готови да посрещнем хората“, каза още премиерът.

„Путин трябва да знае, че всички заедно работим в един глас и не може да има разцепление и че всяко действие има своята цена. Европа ще работи заедно. Другото, което трябва да е ясно е, че всички заедно ще работим срещу хибридната война на Русия“, допълни той.

По думите му най-голямата грешка би била разцепление в позициите. На въпрос дали ще поискаме допълнителни НАТО-вски войски на българска територия, Петков каза, че това е военна стратегия, а не политическа.

„Ние сме част от НАТО и координацията става в НАТО. Оптимизацията се гледа на ниво система, а не на страна по страна“, каза Петков и бе категоричен, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия“. Министър-председателят е в Брюксел за извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз.

Новини Лондон

 

Източник: https://e-novini.com/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text