img

Как да сварим яйцата без да се напукат и да запазим всичките им хранителни стойности

/
/
/
748 Views

Един от най-полезните навици, които успях да въведа в ежедневието на семейството тази година (няма да крия, твърде горд съм с това) – варени яйца за закуска . Приготвям ги вечер, за да спестя време. Но как да се варят яйца, за да се запазят максимално полезните им свойства, научих съвсем наскоро.

За никого не е тайна, че по време на топлинната обработка продуктът губи своята хранителна, витаминна и понякога дори вкусова стойност. Яйцата не правят изключение. За да ги сварите яйцата правилно за първи път , трябваше да се откажа от обичайния начин на действие.

Как да сварите яйца за Великден, така че хем да не се счупят, хем да запазите хранителните им стойности

 

За здравословна и питателна закуска с яйца изсипете студена вода в тенджера. Потопете няколко сурови яйца в нея. Поставете тенджерата на силен огън, оставете водата да заври. Сега идва забавната част!

Веднага след като водата заври, изключете напълно котлона и покрийте тенджерата с капак. Той ще поддържа топлината вътре, което ще позволи на яйцата да се сварят. Време на таймера: след 3 минути яйцата ще бъдат рохки, меко сварени- след 6 минути, твърдо сварени – след 14.

Перфектна закуска

За да накарате черупката да се отделя добре от яйцето, препоръчвам да добавите 0,5 ч. л сол във водата по време на готвене.

Извадете готовите яйца от гореща вода и залейте със студена вода. Когато се охладят, можете да зпочнете с боядисването. 

По този начин, ако готвите яйца в некипяща вода, като постепенно понижавате температурата, те запазват всички хранителни свойства и витамини. Освен това вкусът им е различен от яйцата, приготвени по класическия начин. Те стават по-интензивни.

За да сварите яйца по този начин, не ви е необходимо повече време. Но определено трябва да сте по-внимателни. Основното е да имате време да уловите момента на кипене и да изключите огъня навреме. Имате ли ваши трикове, с които успявате на сварите всички яйца без да ви се напука нито едно ? Споделете своя опит и предпочитания с нас!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text