img

Казаха кога България ще има правителство

/
/
/
372 Views

България ще има правителство до Коледа.

Това заяви Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ пред bTV . Според нея всички коалиционни партньори са готови за обща работа. По думите ѝ БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са подготвени за 4-годишен мандат.

 

 

„Ние не заставаме зад досегашния модел на квотите и политическите назначения. След като знаем политиките и целите – ще изберем хората, които да ги постигнат. Ако някой от нашите коалиционни партньори има по-добро предложение от служебен министър или ние имаме такъв експерт – ще се решава на база експертиза“.

 

На въпрос кога се очаква да бъде подписано коалиционно споразумение, Бориславова обясни, че предстои да започнат разговорите на лидерско ниво за бъдещото правителство и кои да са лицата, които ще станат министри.

„Успоредно преговорите ще продължат до изчистването на протоколите, съставени в края на всяка една работна среща на експертите. Надявам се, че с бързи темпове да подпишем коалиционно споразумение“, допълни тя.

Бориславова уточни, че „Продължаваме промяната“ ще предложат Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър. Тя уточни, че това не е ултиматум и ако има по-добри кандидатури, те ще се съобразят с тях.

Представителят на ПП и бъдещ депутат коментира, че не вярва разговорът за министерски постове да препъне преговорите.

Относно участието в преговорите на Румен Овчаров и Емилия Масларова от страна на БСП, Бориславова коментира: „Ние изпратихме покани до лидерите и те прецениха кои лица е най-добре да се включат. Тези лица не са кандидати за постове, те са експерти. Не сме спрели никого, за да има компетентен дебат“.

Тя посочи, че единственото условие за кандидат-министрите е да няма съмнение за тях относно почтеността им и че не са участвали в корупционни схеми.

В сфера „Правосъдие“ бъдещите коалиционни партньори са се разбрали да подпишат декларация, с която да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев за системно неизпълнение на служебните задължения. Постигнато е и съгласие за реформиране на дейността на КПКОНПИ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text