img

ИЗРОДЩИНА: Жена умря в такси, 3 болници не я приеха

/
/
/
374 Views

60-годишна жена е починала в таксито след три отказа за прием в болница. За това алармира синът й пред Нова. По случая вече тече проверка, а семейството сезира здравните власти.

Около 18:00 часа, докато е на работа, Илиян получава обаждане от по-малката си сестра. Майка им, която страда от хронично белодробно заболяване, е получила криза. Дишането й е силно затруднено. Илиян звъни на 112. „Отидох на адреса, веднага измерихме температурата – нямаше температура”, обяснява Илиян Петров.

Не изпускай тези оферти:

 

„Измерих сатурацията и беше доста ниска – 58. Положението започна да се влошава. Оттам измерих кръвното – 190 на 100”, обясни Марияна Петрова, дъщеря на починалата.

 

Започнали да чакат линейка. Но два часа и половина по-късно линейка все още няма. Поради голяма натовареност. От Спешна помощ потвърдиха, че в същия ден дневната им смяна състояща се от 19 екипа, е получила 467 повиквания. А повикванията към 16-те екипа от нощната смяна били 302.

Малко след 21:00 часа пристъпите на задух на 60-годишната жена зачестяват и стават все по-остри. Илиян и сестра му отказват линейката и викат такси.

„Веднага отидохме в „Софиямед“. В Спешното отделение имаше една госпожа, която директно ни каза, че няма места и няма апарати. Отиваме към Окръжна болница. Там ни посрещна една госпожа, тя ни каза, че имат апарати само за хора, които са болни от коронавирус.

Пак не могат да ни приемат. След което ние тръгнахме веднага към „Александровска“ болница. Пред Спешното седеше едни господин, който ни посрещна, обяснихме му и той ни каза, че няма място пак в болницата, че нямат пак свободни легла и тръгнахме към „Пирогов”, разказва Илиян.

Разстоянието от 500 метра между двете болници майката на Илиян не успява да измине. Губи съзнание и издъхва в таксито. При пристигането, в „Пирогов” констатират смъртта й.

От цитираните здравни заведения потвърдиха, че към въпросния момент действително не са разполагали със свободни „чисти” реанимационни легла. Броят им бил намален за сметка на тези, заделени за тежки COVID случаи.

В отговор от Министерство на здравеопазването заявиха, че разпореждат проверка по случая. Проверка ще има на всички спешни звена в болниците в страната, с цел откриване на слабости в подобни ситуации.

Междувременно сигнал до министерството подало и семейството на починалата жена.

За да провокира промяна в управлението на болничните структури при една евентуална нова COVID вълна. Както и въвеждане на система, която да дава информация за свободните „чисти“ реанимационни легла.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text