img

Извънредно! България праща боеприпаси на Украйна!

/
/
/
392 Views

Няма нито един голям украински град, който да се намира под контрола на руските сили. Това каза Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България.

„Цяла нощ руските терористични окупационни войски обстрелваха всички големи градове, включително Киев и Харков. Хора прекараха нощта в бомбоубежища и скривалища“, разказа той в ефира на bTV.

Посланикът показа снимка на момиче, на име Полина, която е била убита вчера заедно с родителите си на улица в един от централните квартали на Киев посред бял ден.

Те са пътували в кола и руска група ги е обстреляла с автоматично оръжие. Семейството е било убито на място, а още две деца са ранени тежко и се намират в болница.

„Такива случаи стават всеки ден“, каза Виталий Москаленко.

„Украйна не пада и няма да падне нито сега, нито в близките дни. Съпротивата е жестока и продължава.

Мисля, че Путин и неговата клика няма да успеят да преборят Украйна. Има решимост и възможност ние да оказваме максимална съпротива и да се борим за своята свобода и независимост“, категоричен бе украинският посланик.

По думите му няма официално потвърждение на информацията за взрив на газопровод в Харков.

Той информира, че от територия на Беларус е била изпратена крилата ракета, която е била елиминирана от украинските военновъздушни сили.

„Това е факт, потвърждаващ участие на Беларус във войната, която води Путин срещу Украйна. Това е срамен факт, който характеризира т.нар. президент на Беларус Лукашенко“, заяви Виталий Москаленко.

По думите му освен с хуманитарна помощ България има намерение да помогне и със снаряди и патрони.

„Това ще бъде осъществено посредством въздушна връзка през територията на Полша“, допълни той.

Според него отговорът на Европа трябва да бъде по-решителен и сериозен.

„Първо, тотална изолация на Русия от всички международни организации и осъждане на тази агресивна война. Изключване от SWIFT и максимална подкрепа от всички страни“, смята украинският посланик.

На въпрос под чий контрол е авариралата АЕЦ „Чернобил“ и има ли информация за повишени нива на радиация в района той потвърди, че има данни за незначително повишение. Конкретни показатели обаче не може да предостави.

„Известно е, че атомната централа е завзета от руските терористически окупаторски войски. Руската федерация лъже, че осъществява охрана на АЕЦ-а. Те са взели за заложници работещите там“, каза още украинският посланик.

„В Киев има около 140 българи, които очакват евакуация. В момента обаче има комендантски час и ще продължи до 8 ч. в понеделник. През това време на територията на Киев няма възможност да дойде никакъв транспорт.

Знам, че в околностите на града има автобуси, които искат да дойдат да вземат българските граждани. Но заради комендантски час никой не може да даде гаранция, че те няма да бъдат атакувани от руските разузнавачески групи, както и от бранителите на Киев“, обясни посланикът.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text