img

Зима ще има в България. Сняг и до минус 5 градуса идват от

/
/
/
548 Views

Янков посочи пред Bulgaria ON AIR и кога да очакваме сняг.

„В дългосрочен план сняг се очаква между 5 и 8 януари. Процесите с по-интензивни валежи започват на 5 януари. От началото ще бъдат с дъжд, след което на 6 и 7 се очакват по-интензивни снеговалежи“, добави той.

 

 

По думите му Ивановден и Йордановден ще бъдат снежни, а по народната метеорология това означава, че годината ще бъде плодородна.

 

„Януари се очаква да бъде със средни температури с около 1,2 градуса по-високи от нормалните. С повече валежи през първата половина от януари, и мъгли и по-топло време във втората половина от месеца. Валежите ще бъдат с около 10-20% повече от нормалните“, каза синоптикът.

 

В началото на месеца ще се натрупат тези количества валежи, които очакваме, обясни той.

„В периода на така нареченото глобално затопляне тези изводи от народната метеорология не важат. Времето избягва от тези сентенции, но това е един натрупан многовековен опит в нашия регион и до голяма степен тези съждения са правилни. Народната метеорология е много силна в прогнозирането на времето в близките часове“, убеден е Янков.

Повече сняг ще има в Югозападна България и крайните южни райони, Източните Родопи, уточни синоптикът. И добави, че снежната покривка ще бъде средно около 10-15 см.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text