img

Зеленски развя белия флаг: Готови сме да се споразумеем, да подпишем дори с кръв

/
/
/
970 Views

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път даде интервю пред руски медии , в което откровено говори за край на войната и желание за среща и примирие с Русия. Стана ясно, че президентският офис на Украйна планира да организира разговор между Зеленски и Путин.

„Промени в законодателството на Украйна, провеждане на референдуми, както и пълноценен политически диалог са невъзможни, докато руските войски са разположени у нас“, каза президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю за руски издания, предаде Медуза.

„Затова трябва да се споразумеем с президента на Руската федерация и за да постигнем споразумение, той трябва да излезе на крака от мястото, където се намира, и да дойде да ме срещне навсякъде по света, освен… Считам среща в Беларус, в Русия, в Украйна за безсмислена и срещите на нашите делегации още веднъж подчертават това. Те са по-политически безсмислени. Това са трите конфликтни страни днес, по един или друг начин“, каза Зеленски.

Не изпускай тези оферти:

 

Президентът на Украйна смята, че след споразуменията между държавните глави може да започне и политически процес.

„Да се срещнем и да се споразумеем е достатъчно – ще се подпишем, подпечатаме, дори с кръв. Това е достатъчно, за да започне процесът на изтегляне на войските. Войските трябва да бъдат изтеглени, поръчителите ще подпишат всичко, и това е. Това е всичко, върху което трябва да се работи. По-нататъшна ратификация в парламента, референдум за няколко месеца и след това промени в Конституцията“, отбелязва Зеленски.

Украйна е готова да приеме неутралитет по въпроса за НАТО и неядрения статут, каза още президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервюто си.

„Готови сме. Ще преговорим за гаранции за сигурност и неутралитет, както и безядрен статут на нашата държава. Ние сме готови да го направим. Това е най-важният момент. Това беше първият принципен момент за Руската федерация, доколкото аз помня. И доколкото си спомням, те започнаха войната заради това“, каза Зеленски.

Президентът на Украйна говори и за позицията на Русия:

„Сега започнаха да добавят точки към ултиматумите – и казаха, че НАТО се разширява. И тогава те решиха да отидат някъде… Ние не сме съгласни къде отивате, а това е извън нашите споразумения със Запада, които вече са от толкова години. Ето защо това е основният въпрос и поради това ние защитаваме нашата сигурност“, казаха от Руската федерация.

Според Зеленски въпросът за гаранциите за сигурност за Украйна е дълбоко разработен: „Следователно тази точка е точката на гаранции за сигурност за Украйна. И тъй като те казват, че това е и за тях (гаранции за сигурност – бел. ред.), това ми е ясно и се обсъжда. Тя е дълбоко разработена, но ме интересува, че това няма да е просто друг лист хартия а ла Будапещенския меморандум и т.н.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text