img

Здравният министър: Не си правете илюзии, маските няма да паднат скоро!

/
/
/
942 Views

Само при колективен имунитет ще паднат маските и ще си върнем живота обратно

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред депутатите в Народното събрание, предаде Агенция КРОСС.

„Преболедувалите и ваксинираните няма да се разболеят от коронавирус, но могат да го пренасят„, отговори той на допълнителен въпрос на депутата от БСП Румен Георгиев защо ваксинираните и преболедувалите трябва да носят маски.

„По отношение защо трябва да носят хората маски, когато са ваксинирали или са преболедували, отговорът е много прост. Той е следният: всички хора, които са получили ваксина, които имат титър на антителата, които са преболедували и отново имат титър на антителата, той няма да им позволи да се разболеят, няма да им позволи, ако се разболеят, да прекарат тежко заболяването. Това може да го постигне единствено и само гарантирано с ваксината, но могат да пренасят вируса.

Това не е мнение на министъра на здравеопазването, а на световни експерти. Именно за това изискването за влизане в страната не е обвързано с ваксинирането, а с изискване за отрицателен, негативен PCR тест„, заяви още министърът.

Разработва се клинична пътека и национална програма за грижа за пациенти с постковид синдром, посочи министърът.

За една година, след регистрирането на първите случаи на зараза с коронавирусната инфекция, все още има много въпроси, които търсят отговор, каза той. Инфекцията предизвиква физически и психически последици за по-дълъг период, които все още не са добре проучени, посочи министър Ангелов.

Симптоматиката засяга сърдечно-съдовата система, дихателната система, системата на обмяната и др. Често при такива пациенти се налага мултидисциплинарен подход на лечение. Обмислят се варианти с различни специалисти, имащи опит и знания да диференцират постковид симптоматиката, за преценка на състоянието на пациентите, които се нуждаят от допълнително лечение. Ако се налага и болнично лечение, са налични условия за това по съответните клинични пътеки.

В „пътеките“ има указани правила за клинично поведение в хода на диагностиката и лечението.

Въведените от областния щаб противоепидемични мерки в Кюстендил дават резултат, каза още министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Вече е доказан британският вариант на вируса в града, още в края на миналата година, припомни министър Ангелов.

По отношение на българската ваксина срещу COVID-19, проф. Ангелов заяви: „Информацията, която се изнася, е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея“.

„През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработката на българска ваксина. Проектът бе финансиран от института „Пастьор“ за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото“, обясни той.

Здравният министър говори и за една тенденция. „Във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират. Именно затова изтегляме и четвъртата фаза на имунизацията, защо има ваксини, а в същото време хора чакат за имунизация“, посочи той.

По думите му България ще купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС, само когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text