img

За начинаещи: Как да оплетеш козунака като майсторките по 3 лесни начина (Снимки + Видео):

/
/
/
838 Views

Само дни ни делят от тазгодишния Великден и традиционното козунакоправене – все повече домакини се решават да опитат да приготвят домашен козунак , а това далеч не е толкова трудно, колкото си мислите! Вече ви представихме няколко изпитани рецепти за козунак – от козунака без месене на Катето Евро през прочутото Александрийско козуначено тесто до Виенския козунак с жълтъци и красивия козунак Крафин. Всички до един са не твърде сложни за приготвяне и са по силите на всяка жена, стига да има желание и малко свободно време.

Днес обаче ще ви научим как да оформите красиво козунаците – съгласете се, не върви просто да изсипете тестото в тавата.

Не, не че няма да е вкусно, но няма да изглежда особено красиво. А да се плете козунак изобщо не е такава голяма сложнотия. 

Ще ви научим как да сплетете козунак по 3 лесни начина, а накрая ще ви покажем и бонус-видео с инструкции за плетене на козунак от 2 до 9 фитила!

Плетка №1 с 3 фитила

Това е най-лесният от всички начини и по нищо не се отличава от начина на сплитане на коса, например. Просто разделете тестото на 3, оформете еднакво дълги фитили, съединете ги в горния край и започнете да ги плетете така, сякаш сплитате в плитка косата си:

козунак с 3 плитки

Плетка №2 – с 4 фитила

Сега ще усложним малко нещата, като добавим още един фитил към плетката ни.

плетене на козунак с 4 фитила

Вземете крайния десен фитил и го прехвърлете върху този отляво. След това вземете крайния ляв фитил, промушете го под фитила вдясно и прехвърлете върху съседния, както е на илюстрацията по-горе. Продължете по същия начин, докато сплетете цялото тесто.

Плетка №3 – „Копче“

По подобен начин се прави традиционния кръгъл козунак, който купуваме в магазина. Това е т.нар. плетка „Копче“.

Плетене на козунак Копче

Разделете тестото отново на 4 фитила. Кръстосайте ги в средата, както е показано на снимката горе вляво. След това започнете да прехвърляте всеки втори фитил (вече ще са 8) върху съседния му, като работите по посока на часовникова стрелка. След това повторете, като този път смените посоката и работите обратно на часовниковата стрелка. Щом сплетете всички фитили, подпъхнете краищата под плетката и ще имате красив кръгъл козунак!

А ето и обещаното бонус-видео, в което е обяснено как да плетете козунак (хляб) с от 2 до 9 фитила:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text