img

Защо хора, които не са боледували от КОВИД -19, имат имунитет?

/
/
/
492 Views

Откъде биха могли да дойдат Т-клетките?

Резултатите от проучвания на специалисти от Научно-медицинския изследователски център по хематология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация изненадаха както лекарите, така и обикновените хора, zdrave.to

Учените успяха да открият откъде идва отговорът на имунните клетки на COVID- 19 при онези хора, които изглежда не са имали коронавирусна инфекция.

В своето проучване експертите са използвали кръвни проби, взети от хора по време на първата вълна на пандемията, през пролетта на 2020 г.

Тестовете на всички пациенти показват, че хората нямат коронавирусна инфекция, те са здрави.

Но, сравнявайки броя на имунните клетки с кръвта на други хора, взета много преди началото на епидемията, се оказва, че през пролетта по проби от Т-клетки (по броя на които се определя вирусът) те имат в пъти повече.

Откъде биха могли да дойдат тези клетки, ако човекът не е боледувал от коронавирус? Според Алина Шомурадова , представител на група изследователи , хората вероятно все още са изправени пред COVID- 19.

Експертите отбелязват, че до момента причината за този имунен отговор не е напълно изяснена. Алина Шомурадова обяснява, че може да се окаже, че такъв брой Т-клетки в кръвта на руснаци, които нямат болест на covid, се дължи на факта, че преди това са се сблъсквали с COVID преди 2019 г., следователно някакъв вид памет е останала в имунната система.

Друга възможност е хората да се разболеят от covid в началото на пандемията, но в толкова лека форма, че дори не са забелязали. Следователно анализът показа, че те не са заразени с вируса.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text