img

Ето на коя ръка е правилно да мерим кръвното налягане:

/
/
/
891 Views

Въпросът на коя ръка трябва да се измерва кръвното налягане отдавна вълнува обикновените хора. Ако редовно мерите кръвното си, сигурно сте забелязали, че показанията, отчетени на лявата и дясната ръка, са различни.

Учените отбелязват, че при 53% от пациентите случаят е точно такъвРазликите в показателите на кръвното налягане на дясната и лявата ръка са открити преди около 50 години.За да се разбере как индексите на налягането при различните ръце обикновено се различават, учените проведоха проучване, включващо 610 души. 

Кръвното налягане се измерва с помощта на осцилометрични монитори, които се калибрират според стандартния живачен уред поне веднъж на всеки шест месеца. При първата половина от пациентите, налягането се измервало последователно, като се започва от дясната ръка, а в останалите – едновременно с двете ръце.

Оказало се, че средните абсолютни индекси на разликата в систолното и диастолното налягане при различните ръце са 10,5 и 7,6 mm Hg. Чл. съответно. Повече от половината от участниците в експеримента измерили налягането в дясната си ръка като по-високо, отколкото на лявата ръка; останалите имали обратната картина – по-високите числа идвали при измерванията от лявата ръка.

Според резултатите от експеримента учените отбелязват, че при 53% от пациентите налягането на дясната и лявата ръка е различно от 10 mm Hg. Чл. и повече, а при 19% от пациентите разликата е 20 mm Hg. Чл .

Съобщава се, че в процеса на наблюдение на налягането пациентът или неговият лекар трябва постоянно да измерват налягането от една и съща ръка. Също така, не забравяйте, че показателите на кръвното налягане могат да варират значително при различните ръце, така че от време на време лекарите препоръчват да се правят измервания както от дясната, така и от лявата ръка, за да се получи представа за цялостната картина.

Източник: За жената

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text