img

Ето какви ще са заплатите на новите депутати

/
/
/
562 Views

Основната заплата на депутатите в следващия парламент ще бъде 4938 лв, разбра Е-новини.

Към тази сума обаче се добавят класът за годините трудов стаж, както и средства, предназначени с тях да плащат на сътрудници.

Така заплатите на депутатите, участващи в парламентарни комисии, ще бъдат 5431 лв., а председателите на комисии ще получават по 6666 лв. на месец. Заплатата на зам.-председателя на следващия парламент ще бъде 7160 лв., а на председателя – 7653 лв., съобщи „Труд“.

По време на предишния парламент не беше променено правилото депутатите да получават по три средни заплати за обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Средната заплата за страната за септември е 1543 лв., а в обществения сектор е 1646 лв., сочат оповестените данни на Националния статистически институт.

От депутатските заплати зависи и възнаграждението на следващия президент, както и на министрите и на премиера, без значение дали кабинетът е служебен или редовно избран.

Заплатите на министрите са с 30% по-високи от основното възнаграждение на депутатите. Така министрите ще вземат по 6419 лв. на месец. Премиерът ще получава 7653 лв., а президентът – 9876 лв.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text