img

Двама младежи загинаха в катастрофа, заради поглед назад

/
/
/
927 Views

20-годишният Петър Маринашки, който миналия 11 ноември уби двама приятели при катастрофа край Пловдив, отива на съд. Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу младия шофьор, на чиято съвест, освен двете жертви, тежат и травмите на другите двама пътници в автомобила. По време на разследването било установено, че шофьорът е употребил марихуана преди да седне зад волана.

Катастрофата стана на 11 ноември 2020 г. около 15,20 ч. След като употребил марихуана, Петър качил тримата си приятели на БМВ-то си и потеглил от Стамболийски към Пловдив. На изхода за село Кадиево, спрял за кратка почивка, след което всички продължили към Пловдив.

По пътя Пещера – Пловдив, Петър управлявал автомобила с около 98 км/ч. През това време спътникът му с инициали Н.Л. гледал в телефона си, а останалите разговаряли и се смеели. За кратко, шофьорът обърнал глава към задната седалка, като това отклонило вниманието му и автомобилът леко се изместил вляво към осовата линия. Той се опитал да го изправи, но навил волана по-рязко, от което задната част на колата поднесла. Въпреки че се движел по прав участък, обвиняемият изгубил управление, не успял да овладее зигзагообразните движения на задната част на колата, излязъл от очертанията на пътното платно и в областта на задна дясна врата се блъснал в крайпътно дърво. Автомобилът се установил на 7- 8 метра от дървото. Преминаващи шофьори подали сигнал на тел. 112. На място пристигнал екип на Спешна помощ и полицейски служители. В резултат на пътнотранспортното произшествие починали Виктор Василев и Тодор Бараков, а на Н.Л. и Г.Н., на 17 г., били причинени съответно средна и лека телесна повреда.

Според заключението на техническата експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила. Петър дал за анализ кръвна проба, която е доказала употребата на наркотично вещество – марихуана, според изготвената съдебна химикотоксикологична експертиза. Няма установено наличие на алкохол в кръвта му.

Той имал книжка от 31 май 2019 г. и до момента не бил осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2 000 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор му било отнето свидетелството за управление на обвиняемия.

Предвиденото от закона наказание за извършеното деяние е лишаване от свобода от 3 до 15 години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

https://sosnovini.eu/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text