img

Голяма Задушница е в събота – ето как да разберем, че душата на починалия е дошла да ни навести:

/
/
/
389 Views

Предстои първата Голяма задушница за 2022 година – според църковния календар тя се пада на 26 февруари , събота, ден преди Месни заговезни . Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо. 

Задушница е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е древна традиция, която се спазва до днес. В църквите се провеждат специални панахиди, с което се почитат загиналите ни близки.

задушница църква

Какво се раздава на Задушница

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.

По време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“.

Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си. Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия.

Задушница трапеза

На Задушница не трябва да се оставя храна на гроба на починалия, а да се раздава за Бог да прости

С цялата храна се отива на гроба и се прелива на него с виното и водата. Може и да се извика свещеник на гроба, за да прочете кратка молитва на душите на нашите близки, които вече ще кажем и за всички наши починали. Би трябвало и да се ходи на гроба, за да се поддържа чист, да се палят свещи и да се носят цветя. Има една порочна традиция в нашия народ. Почти навсякъде се оставя храна на гроба, което никак не е правилно и не е прието от църквата. Храната е за тялото, което се нуждае от нея. Полза от храната има само тялото и ние трябва да я раздаваме, а не да я оставяме на гробищата.

Три са причините, заради които не трябва да се оставя храна на гробищата – за да не скверним гроба с храната, за да не се разнася от животните и третата – вярваме, че тази земя, където лежат нашите близки ще възкръсне при Второто пришествие тялото на починалият. Няма да е приятно на човека да му сложиш на гърди храната и да се храниш отгоре.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text