img

Внимание, хора! Дори и не подозирате какъв апокалипсис се задава на пазара на недвижими имоти

/
/
/
1155 Views

Като сериозен фактор за раздвижването на пазара той посочи и инфлацията, която повишава желанието на хората да придобиват активи, за да защитят спестяванията си

Не изпускай тези оферти:

 

Купувачите на имоти вече искат повече пространство, повече като брой и по-големи като размер помещения. Затова много от сделките всъщност бяха продажба на по-малко жилище и купуване на по-голямо, каза за БТА Добромир Ганев, председател на Националното сдружение “Недвижими имоти“ (НСНИ).
Според него за пръв път у нас се наблюдава българи да купуват втори дом. Не да продават имот, за да купят нещо на село, а да купуват второ жилище, обичайно близо до града, в по-малка селищна система, където има повече пространство и въздух, обясни Ганев.

 

Като сериозен фактор за раздвижването на пазара той посочи и инфлацията, която повишава желанието на хората да придобиват активи, за да защитят спестяванията си. Може би има българи, които купуват злато или акции, но като цяло през годините се видя, че жилищата са най-предпочитаната възможност за инвестиции, отбеляза експертът.

В сектора на строителството също настъпиха промени и от миналата година вече се строят по-големи жилища, допълни Ганев. По думите му поскъпването на материалите също влияе на поведението на предприемачите.

Тези, които са стабилни финансово, не пускат продажби “на зелено“, искат да довършат обектите си, за да видят каква ще е истинската себестойност, обясни той и припомни, че строителството се различава много от останалите търговски сектори, тъй като за произвеждането на продукта се изисква много време и никой не може да прогнозира през този период какви процеси ще текат.

Ганев предупреди, че в настоящата ситуация има сериозен риск за тези, които искат да купуват “на зелено“. По принцип такъв тип покупка е рискова, особено в много ранен етап на проекта, примерно на изкоп, обясни експертът. Според него хубавото на такава инвестиция е, че дава възможност имотът да се купи по-евтино и да се продаде после по-скъпо.

В настоящата ситуация обаче трябва много да се внимава, особено от хора, които нямат опит и познания, защото част от предприемачите се финансират от продажбите “на зелено“ и, ако реализират някакви загуби, могат да имат проблеми изобщо със завършването на сградата, допълни той.

Ганев коментира още, че у нас все още има проблем с набирането на статистически данни. Според него Агенцията по вписванията има много добър софтуерен продукт, но няма капацитет – финансов и административен, да изнася много информация. Сега например знаем колко сделки има във Варна, обаче в кой район са няма никаква яснота; имаме данни за три вида имоти, а те са сигурно 30; това не ни дава възможност да анализираме добре пазара, обясни експертът.

Основните пазари за търговия с недвижими имоти в страната са 6-7 града, Черноморието, Банско, допълни Ганев. Според него близо 75 на сто от сделките у нас се случват на тези места. Той уточни, че през миналата година в страната има реализирани 247 937 сделки, като ръстът е с 28 процента. Сключените законни и договорно вписани ипотеки са 48 986, с 22 на сто повече в сравнение с 2020 г.

За пазара с офисни площи Ганев посочи, че се развива най-добре в София и Пловдив. Неговата позиция е, че липсата на магистрала в Северна България забавя навлизането на инвеститори в този район и поради тази причина няма сериозно търсене нито на офиси, нито на индустриални терени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text