img

Василев: Ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще правим?

/
/
/
905 Views

“Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен, 20-годишен договор. Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Вече участваме в терминала за втечнен газ в Александруполис. Водим разговори с южните ни съседи и имаме тяхната подкрепа за това да участваме и в самото пристанище, така че да получим търговски излаз към Егейско море”. Това заяви в ефира на “На фокус” вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

 

Той заяви, че атака срещу Украйна не е била неочаквана на фона на събитията от изминалите седмици и България е започнала да се готви за това. Според Василев Русия ще реагира срещу Европейския съюз като цяло, а не конкретно срещу нашата страна.

“Отговорът, който би могъл най-много да навреди на Европейския съюз в краткосрочен план, е спирането на газовите доставки”, поясни вицепремиерът. И допълни, че Гърция вече ни е продала допълнителния газ, който тя не ползва. Василев увери, че валстите у нас имат планове и подготовка за избягване на енергийна криза.

 

Той бе категоричен, че България ще помогне на Украйна като братска държава. “Има списък с искания от украинска страна, които в момента се анализират. Вече сме отговорили, че за част от тях можем да помогнем. Подробности за споменатата от премиера Кирил Петков военно-логистична подкрепа не мога да дам, защото в момента текат военни действия”, заяви Асен Василев.

“Това, което се случва в момента в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни засяга. Това е нападение на една държава, която обявява война на друга държава без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем”, категоричен бе вицепремиерът.

 

Той изрази задоволство от взетите от Брюксел решения през изминалите дни. “Европа ясно показа, че няма да позволи на агресор да атакува незащитена държава. Представете си, че бъде приета доктрината, която Путин иска да наложи – че трябва да има сфера на влияние, която да е приятелска към Русия, санитарен кордон или както и да го наречем. Ами, ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще правим?”, коментира още Василев.

 

Той потвърди, че в Министерството на финансите е получена информация по медийни публикации, според която китайските банки, притежавани от държавата, също са подкрепили санкциите срещу Русия, свързани с изключването й от системата SWIFT. Тези данни обаче все не са потвърдени от официални източници.

 

Източник: plovdiv24

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text