img

Бивш полицай от Кипър инвестира милиони край Пловдив, почернят му живота

/
/
/
506 Views

61-годишният кипърец Димитракис Пирилис, който прегази и уби мъж в Болярино след кражба – разочарован от полицията, прокуратурата и дори от местната власт. В землището на село Болярино, в местността „Крушака“, при управление на товарен „Форд Рейнджър“, по непредпазливост е причинил смъртта на Петър Гаджанов, на 30 години. Преди две седмици бе осъден на 1 година и 4 месеца условно. Той призна вина и делото приключи за 2 часа.

Макар да е разочарован от законодателната, изпълнителната и съдебната власт, е категоричен, че не иска да напуска България. Живее в страх за живота си и постоянно да поглежда зад гърба си. Инвестирал милиони във фермата си и трудно би се разделил с бизнеса си.
Родом е от Кипър. През 80-те той е бил полицай, но се отказал от професията заради семеен бизнес. Фамилията притежавала земя край морето, на която построили ресторант. През 2000 година обаче, неразбирателство в семейството става повод Димитракис да напусне родния дом. „Братята ми искаха да продаваме. Аз бях против и се скарахме. Освен с ресторанта се занимавах и със земеделие. Имахме земи, отглеждахме прасета и други животни. През 2002 година реших да инвестирам в България. Дойдох тук в Болярино, защото почвата е благородна. Закупих на търг над 100 декара земя. Реших да отглеждам добитък – крави, за земята да сея за храна на животните. Стартирах бизнеса си с близо 600 крави. Имах коне и овце. Наех работници, закупих и техника. Не минаха и няколко години и започна мощ тормоз. Междувременно продадохме ресторанта в Кипър и аз получих 1 милион евро. Всичко налях във фермата”, започна разказа си Димитракис. До 2008 година всичко е вървяло нормално, но с разширяване на бизнеса започнали и неговите мъки. Не е имало седмица без да бъде извършена кражба от фермата му. От кокошки до крави и дори техника, акумулатори и инструменти.

 

 

„Кандидатствах по програми на фонд „Земеделие” за субсидии. При една от проверките обаче ме глобиха със 100 хиляди лева, тъй като две от кравите ми бяха откраднати. Инспекторите търсеха точен брой на животните, но те не отговаряха по списък. Не ги интересуваше, че съм обран. Принудих се всеки ден преди и след паша да броим кравите.
Една вечер обаче, вече в тъмното, видях кравите навън. Отидох да видя какво става и в далечината непознати бягаха в нивите. Набезите бяха ежедневие, подавали сме стотици жалби до полицията, но нищо. Нито кравите бяха намерени, нито бяха арестувани крадците. Няма да забравя при една от поредните ми жалби, разследващите ми казаха, че „ще пия една студена вода”. Години наред кражби, загуби за хиляди левове, а в последствие и в земеделието настъпи криза.
Изкупуваха млякото за 50 стотинки и търпяхме изключителни загуби. Не можехме да си позволим охрана и видео система. Бизнесът не вървеше. Освен крави, крадяха и прасета и овце. Над 1000 животни са откраднати и от 15 години съм подавал повече от 500 жалби”, разказва Димитракис.
За всичките посегателства действително е пил по една студен вода. Само две от кражбите над фермата му са приключване с установяване на виновникът и осъдителна присъда. Оказва се, че и в двете кражби авторът е един и същ и по лошо стечение на съдбата е бил на Петър Гаджанов – прегазеният от Димитракис.
„Липсваха 5 крави. Реших сам да дебна кой е краде. Дежурих няколко вечери в заслон до обора. На 11 срещу 12 видях четирима да нахлуват през моста до магистралата. От там те се запътиха към стопанската постройка, отрязаха оградата и отидоха при кравите. Отведоха 5 крави – две вързани за главата и три ги бутаха. Тихо се върнах и се качих в колата. Виждайки ги, светнах светлините. Те побягнаха в различни посоки. Тръгнах след тях. Навлязох в нивата с люцерната, минах канала и продължих навътре. Оглеждах се наляво и надясно. В един момент чух удар и един вик „а-а”. Мъжът се удари, докато се криеше.
Аз не излязох от колата, защото ме беше страх колко хора има там и дали не са въоръжени. Отидох в стопанството и повиках помощ на телефон 112. Първо дойде линейката, а чак след 3 часа и патрулка. Имаше разследване и се установи, че удареният е починал. Аз го познах, защото през 2012-2013 година същият ми задигна 12 крави. Осъдиха го, лежа в затвора 2 години и само 2 месеца след това, пак влезе в имота ми и открадна 8 коня”, допълва той.
Всички крадци били са местни хора от Белозем, Шишманци и Болярино. Роми са. Съмнява се, че ползват от протекциите на местни полицаи.
От фермата му продължили да изчезват животни. Последната кражба е от края на ноември, когато са задигнати муле, кон и 5 магарета. Влязъл в дирите на апашите и ги е хванал. Подаден е отново сигнал на полицията, пусната е жалба.
На няколко пъти непознати са убивали крави и коне. „Според мен ме предизвикват. Убивайки без причина искат да ме накарат да оставам през нощта във фермата, за да пазя животните. Така ще съм лесна мишена – в тъмното и само с един удар да ме повалят. Мен ме е страх за живота си, за този на жена ми и за животните”, разказва фермерът. На 7 юни жена му е била нападната от близки на Гаджанов. „Бяхме в Белозем, в аптеката. Вътре влезе жената и майката на въпросния мъж. Нападнаха жена ми – скубане, ритане и юмруци в главата. Аптекарят затвори аптеката, повика полиция. Отидохме в съдебна медицина и след това подадохме сигнал в полицията. Нямаме информация какво става с жалбата”, каза кипърецът.
„По време на предявяване на материалите по делото, видях обвинителния акт. Вътре пише, че съм блъснал човека на републикански пътища. Ама как така, това е нива. Дори от фонд „Земеделие”, чрез скица на поземления имот, казва, че това е нива. Аз не се съгласих с обвинението, но по настояване на моя адвокат се съгласих да приема фактите по делото. Проблемът ми не е в присъдата, а за отношението. По време на делото прокурорът разказа само за две кражби, а те са хиляди.

 

Ще ми отнемат книжката. Нужна ми е кола, тъй като с нея ще ходя по пазарите, да карам работници, да ходя по институции. Вързаха ми ръцете. Още нещо ме възмути. Получих призовка, че близките на убитият са завели дело срещу застрахователите, за обезщетение от над половин милион лева. Как може? Става дума за човек, който 17 години е лежал за кражби по затворите. Три пъти само мен е обирал. Нахлува в частна собственост, краде чужд добитък и накрая дело за половин милион. Освен това, инцидентът не е на път, а в нива. Тук отново в мен се възражда съмнението, че става дума за схема за пари”, категоричен е Димитракис.
Много пъти той е мислил да напусне България, да изостави всичко и се прибере. Животните, стопанството и инвестициите за милиони го спират.
Мъките му не спират до тук. През юни той е станал жертва на измама, която може да му струва дори и наказателно производство: „През село минават постоянно търговци на животни. Така в края на юни. Предложиха ми кобила и аз я купих, като дадох 1500 лева. Прибрах коня, дори след 10 дни го оплодихме. Не минаха 2 седмици и продавачът се върна, за да си иска животното. Каза, че аз съм го откраднал и дори повика полиция. Интересно бе, че униформените много бързо дойдоха.

Обясних какво се е случило, но нищо. Кобилата я върнаха. В районното ме накараха да призная за кражбата, отказах и ме арестуваха. Аз поисках преводач, но нямало как полицията да плати за услугата. „Казаха ми, че колкото си търся правата, толкова ще ме мачкат”. Аз исках документ за ареста, но не ми дадоха нищо. Пуснах молба до началници, на директор на полицията в Пловдив и дори до Министерството на вътрешните работи. Нямам отговори на нито едно писмо”.
По думите му подобни кражби е немислимо да се случат в родината му. А що се отнася до инцидентът с фатален край – Пирилис няма да бъде подведен под отговорност.
Той и жена му в момента живеят ден за ден. По думите му, ако е бил защитен и не е ставал жертва на постоянните набели, фермата му е щяла да бъде водеща в Южна България.трафик

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text