img

Асен Василев отказа да се извини за „некадърните работодатели“

/
/
/
363 Views

„За истината не трябва да се извинявам“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.

„Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е малко над 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. Има много причини за това. Но истината е, че ако има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара“, посочи той пред БНР.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател:

„Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които работят непродуктивно. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен“.

„Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април“, каза Василев, като уточни, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата.

Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално:

„Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. … Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига – пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много“, каза още Василев.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text