img

Агенцията по храните забрани всички домашни суджуци, наденици, луканки и сланина

/
/
/
4747 Views

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространи съвети насочени за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

Един от тях гласи, че от прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти. „От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни“, съобщиха от БАБХ.

Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа.

Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците. Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си.

Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо.

Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.). За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас. „Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика“, гласят още съветите на агенцията по храните.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване.

Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване. Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни.

Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

Източник: MiNFO.BG

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text